2 Kasım 2015 Pazartesi

Bates Motel (2013- )



Çözümlemeye başlamadan önce dizi hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum... Dizi, Alfred Hitchcock'un 60 yapımı kült filmi "Psycho"nun ana karakteri Norman Bates'in gençliğini anlatıyor. Dizinin cast'ı gerçekten mükemmel. Özellikle Norman Bates' i canlandıran Freddie Highmore ve Norman Bates' in annesi Norma Bates rolündeki Vera Farmiga' nın müthiş oyunculuğu Freud'un Oedipus kompleksinin ne oldugunu hiç duymamış bir insanın bile anlayacağı kadar güzel aktarıyor seyirciye. Dizinin konusuna kısaca değinecek olursak; Norma ve Norman Bates, Norman'ın babasının ölümünden sonra yeni bir başlangıç yapmak için White Pine Bay isimli kasabaya yerleşiyorlar ve burada Bates Motel adını verdikleri moteli işletmeye başlıyorlar. Büyük umutlarla geldikleri bu kasabada aksilikler elbette peşlerini bırakmıyor...
Konusuna yukarıda kısaca değindiğim diziyi kullanımlar ve tatminler bağlamında şu şekilde inceleyebiliriz: 
Dizinin alışılagelmiş  “entertainment” olduğu rahatlıkla söylenebilir çünkü dizide gerçek karakterlerin yanı sıra kurgulanan veya hayatı tam olarak bilinmeyen karakterler de var. Ayrıca dizide fantastik öğelerin kullanımına sıklıkla yer veriliyor. insanlar tarafından çok beğeniliyor çünkü dizi, insanları “entertain” etmek, eğlendirmek, zevk almalarını sağlamak için gerektiğinde duygu sömürüsü de yapıyor. Dizikimi yerlerindeki dramatikvurgularıyla izleyeni ağlatıyor. 










İnsanlar otorite figürlerini kötülerse küçültülmüş, iyilerse yüceltilmiş görmek ister. Şerif Romero, dizinin en önemli otorite figürlerinden biri. Bu yönüyle dizi, izleyeni tatmin ediyor.   
Dizi, dünya çapındaki yüksek izlenme oranlarıyla insanların onun hakkında konuşmasını sağlıyor çünkü Dizide tüm  çıplaklığıyla insan var . Dizi karakterlerindeki sevgi, intikam, kıskançlık, iyilik, kötülük, aile bağları, ihanet, hırs gibi duygular insana ait temel duygulardır. Bu yönüyle izleyenler dizinin kendilerini anlattığını düşünüyor. 

Kısaca fikrimi belirtmem gerekirse özellikle Hitchcock'un "Sapık"ını izlediyseniz Norman'ın gençliğini bilmeniz gerekiyor. Norman'ın o noktaya nasıl geldiğini izlemek her "Sapık" severin de ilgisini çekecektir. Şunu da belirteyim, evet filmi izlemek zorunda değilsiniz diziye başlamak için ancak izlerseniz dizi daha da ilginizi çekecektir. Eski filmlere pek ilginiz yoksa Christian Bale'in başrolünde oynadığı yeni versiyonu da bulunmaktadır.


Imdb Puanı 8,1 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder