5 Kasım 2015 Perşembe

Mad Men (2007-2015)

Kısa zaman önce diyebilieceğim bir zamanda bitmiş, efsaneleşmiş bir diziyle karşınızdayım tekrardan. Eski, bitmiş dizilere de ağırlık vermek istiyorum. Çünkü izlemeyenler olmasın istiyorum açıkçası. Güzel dizileri herkes izlemeli, en azından ben bulmasam da dünya çapında beğenilmişse illa ki beğenecek birileri çıkar.

Mad Men, 1960'larda New York'un en önemli reklam şirketlerinden birinde çalışan Donald "Don" Draper'ın hikayesi ve Amerika'da reklamcılık sektörünün tavan yaptığı yıllarda, en iyi olma çabasına girmiş bir adam. Gizemli ama çok yetenekli bir adam (Özellikle kadınlar ve reklamcılık konusunda yetenekli en azından).

Özellikle ilk başlarda 60'lı yıllarda reklamlarda yalancılığın çok olduğu zamanlarda, "sigara zararlı değil, yararlıdır" reklamlarıyla başlayacağız ve bunun gibi bir çoğu. Para kazanmak, döneme uyum sağlamak için söylenen yalanlar, insanların reklamlarla çok güzel şekilde kandırıldığı anlatılacak bizlere. Acaba şimdi de öyle mi ? Demeden edemiyor insan.

60'lar dünyada ve Amerika'da reklamcılığın tavan yaptığı yıllardı ve bundan faydalanmak isteyen bir çok şirket vardı. Bu şirketlerin önemli rekabetlerini, birbirlerini batırmaya çalıştıklarını, entrikaları izleyeceksiniz.


Mad Men son yıllarda dizi dünyasına damgasını vurmuş dizilerden biri. Dünya çapında çok izlendi ve 4 altın küre ödülünün yanında 100 tane daha ödülü var. Ve bunlardan bir çoğu Don Draper rolündeki John Hamm'e gitti.Yani oyunculuklarla ilgili bir eleştiriye yer bile yok. 

Senaryoya gelirsek, bu kadar ödül almış bir dizinin tabi ki senaryosu da harika. Ancak benim tabi ki eleştirilerim var. Bazen çok sıkılabiliyorsunuz, bölüm beyninizi yiyor. Çok fazla entrika var hayatlarda, çok fazla şey dönüyor. O zamanki dünyanın ataerkilliği de bence birazcık abartılmış. Tamam öyleydi, kadınlar ağır işlerde çalışamaz, kadın anca sekreter olur. Bunlar gerçekten olan şeyler. Ama kadınların sadece süs olarak gösterilmesi ve dizide erkekler üzerine aşırı yoğunlaşılması, onları çok üstün varlıklar gibi gösterilmesi bence hoş değil. Dizide bizlere bunun gazı veriliyor sanki. 

Başka eleştirim de yok aslında, sadece sıkıcı olan bölümlerin bir hayli fazla olduğunu söyleyebilirim ve artık entrikadan sıkıldığınızı da . Çünkü sürekli bir şey oluyor, hani bu adamların hiç mi normal günü olmamış , sürekli hayatlarında bir şey var demeden geçemiyorum ben. Evet dizilerde doluluğu severim ama Mad Men'de bazı anlamsızca doldurulmuş yerler var bence.

Her neyse dizi çok güzel, izlemeden olmayacak dizilerden biri. 7 sezon boyunca çok başarılı devam etti ve kendine yakışan bir final sezonuyla kapattı. 

Dizinin yapımcısı Matthew Weiner, başrollerde John Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Karthesier gibi oyuncular yer alıyor.

Imdb Puanı : 8,7
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder