12 Kasım 2015 Perşembe

Rectify (2013-)

Geldik bugünün 2. yazısına. Rectify, ilgi çekici , biraz iç burkan, biraz da 2012 yapımı Jagten(The Hunt) filmi gibi. Mads Mikkelsen'in başrolde oynadığı The Hunt'ta kreşte çalışan Lucas onu öpmediği için sinirlenen bir çocuğun ona "bana pipisini gösterdi, kaya gibiydi" diye iftira atması sonucu zor günler geçirmesi ve aklandıktan sonra bile hala onu suçlayanların olmasıydı ana fikir. Bu dizide sanki birazcık böyle.

Tabi ki çok farklılar çoğu yönden ama nedense bana o filmi hep hatırlatır. Neyse Rectify'ın konusuna geçelim.

Tam 20 yıl önce Paulie adlı kasabada yaşayan Daniel Holden işlememesine rağmen 16 yaşındaki kız arkadaşına tecavüz etmekten ve onu öldürmekten yargılanıp hapse atılır. Daha sonra görgü tanıklarının verdiği ifadelere ve Daniel'ın itirafına da dayanılarak onu ölüm hücresine atarlar. Ölüm hücresinde geçen zorlu 20 yılın ardından (20 yılda ölmemiş ama o konuyla ilgili pek bilgim yok sanırım farklı bir sırası var nasıl öldürüldüklerinin). 20 yıl sonra çıkan bir DNA delili (nasıl çıktı, neden çıktı, 20 yıl sonra kim araştırdı hı hı ?) Daniel'ın salıverilmesine yol açar. Ve Daniel 18 yaşında girdiği hapisen o zamana kadar yaşadığından daha uzun bir süre sonra, 20 yıl sonra çıkar.

20 yıldır hapiste olan Daniel'ın dışarıda adapte olması gereken çok zorlu bir dünya vardır. Ama bu göreceği tek zorluk değildir. Hala Paulie halkının büyük çoğunluğu bu olayı unutmamıştır ve yine bu çoğunluk hala Daniel'ın suçlu olduğuna inanmaktadır. Özellikle ölen genç kızın ailesi de bu işin peşini bırakmamaktadır. Ve özellikle otoriteler Daniel'ın en büyük kabusu olmaya devam edecektir.






Hunt'ta da olduğu gibi üzerinize atılan veya işlediğiniz bir suç daha sonra masum olduğunuz söylense bile üzerinizden atılamayacağını gösteriyor dizi. Ben Hunt'ı çok sevmiştim bunu da sevdim. Bir insanın suçsuzluğunu kanıtlaması çok zor, adalet sistemleri maalesef buna olanak tanımıyor. Evet çoğunlukla suçlular atılıyor ve çok iyi oluyor ama arada farklı insanlar da kaynamıyor değil.

Rectify başta üzücü ve yürek burkucu bir hikaye. Emin olun adamın yaşadıklarını hiç kimse yaşamak istemez. En sevdiğiniz yerde, en sevdiğiniz kişiler arasında en sevilmeyen olmak, en yakınlarınızın bile size şüpheyle yaklaşması acaba yaptı mı diye bakması...

Be adam sen neden başka yere gitmezsin de herkesin senden nefret ettiği yere dönersin diye sormak geliyor içimden ama düşünsenize 20 sene hapiste kaldınız sonra çıktınız nereye nasıl gidebilirsiniz ? Hapse girdiğiniz için iş bulmanız da artık neredeyse imkansız olmuşken. Daniel'ın hikayesini merakla ve heyecanla izleyeceğinize eminim

Evet geçelim eleştiriye. Hapisten çıktığında Forrest Gump gibi davranmaya başlıyor Daniel. 80lerde hapse girdin ve 2000 lerde çıktın bu kadar şaşıracak ne var , o kadar da çok değişmedi dünya demeden edemiyorum. Tamam yenilikler var ama o kadar da değil. Hele ki yaşadığı gibi ufak kasabalarda çok az şey değişti Daniel anlaşılmaz bir şaşkınlık yaşıyor. 20 sene sanki 200 sene gibi anlatılmış.

Karakterler de biraz klişe kaçmış sanki. Daniel'ı tekrar hapse tıktırmak için canla başla uğraşan, tek uğraşı bu olmuş bir savcı, aynı şekilde bir senatör ve bir de kasabanın şerifi. Herkes adamdan nefret ediyor ve inanan bir kişi yok. Daha da beteri tek uğraşları bu adamı tekrar hapse yollamak olarak gösterilmiş. Madem böyle gitsene be adam o kasabadan. Aile fertleri de klişelerden oluşuyor. özellikle kardeşler ve üvey erkek kardeşin karısını izlerseniz iyice ne demek istediğimi anlayacaksınız.  Özellikle Daniel'ın geçmişe dönüşleri (Flashback) tamamen klişelerden oluşuyor. Biraz farklısını denesinler isterdim. Bence izleyin


Dizi 3. sezonu tamamladı 4. sezon gelmek üzere. Başarılı bir şekilde devam ediyor sıkıntı olan ise sezonlar sırasıyla 6-10-6 bölümden oluşmakta yani biraz az.  Az biraz eleştirim de var ama Rectify iyi bir dizi inanın bana. İzlemekten zevk alacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder