7 Kasım 2015 Cumartesi

Spartacus (2010-2013)

Geldik bir 3 sezonluk efsaneye. Evet 3 sezon çünkü öyle planlanmıştı, güzel başladı güzel bitti. Başrol değişti yine kendini bozmadan devam etti ve bize bir çok mesaj verdi bunları yaparken. Özgürlüğün önemini, özgürlük için savaşmanın önemini çağlar öncesinden gösterdi bizlere Spartacus. Hepimiz sevdik hepimiz izledik. İşte bu yazım izlemek isteyenler ve benim ne düşündüğümü görmek isteyenler için

Öncelikle Spartacus 3 ayrı sezonda 3 ayrı isimle yayınlandı. Bunlar : Spartacus Blood And Sand (kan ve kum)- Spartacus Vengeance (intikam) ve Spartacus War of the Damned (Lanetlilerin Savaşı). Ve bir de Spartacus gelmeden önce Roma'da ve onun dövüşeceği arenada neler olduğunu anlatan Spartacus Gods of the Arena (Arena'nın ilahları) çekildi.

Gods of the Arena'nın asıl çekilmesinin sebebi ise ilk sezonda Spartacus rolünü oynayan Andy Whitfield'ın Hodgkin dışı lenfomaya yakalanması sonucu dizi ekibinden ayrılışıydı. Biraz Andy'den de bahsetmek gerekirse, Andy mükemmeldi ve yeri dolmaz. Kime sorarsanız sorun çoğunlukla sevdiği Spartacus o olacaktır (daha sonra yerini alan Liam McIntyre onun kadar iyi olmasına rağmen Andy'nin hastalığı da bunda rol oynar. Ve ona alışmış olmamız tabi). Andy bu hastalığı yendi uzun süren mücadelenin ardından ve hepimizi bir daha dizide görmeyecek bile olsak sevince boğdu. Ancak daha sonra gelen hastalığın tekrar nüksettiği haberi ve çok kısa sürede gelen ölümüyle yıkıldım.

Andy Whitfield'ı anmadan geçemedim. Spartacus'ın savaşı onun savaşına dönüşmüştü çünkü. Rahat uyu Andy.

Dönelim tekrar diziye. Evet dizinin nasıl başladığı ve genel konusuna gelirsek. Romalılarla birlikte savaşmayı kabul etti ve ihanete uğradı Spartacus. Köleliğe zorlandı Capua'ya getirildi ve burada gladyatör oldu. Ana yurdundan ve sevdiği kadının kollarından alındı, arenada küllerinden doğdu, özgürlüğü için savaştı ve arenanın en başarılısı oldu. Ama Spartacus'ın uğrayacağı ihanetler sadece benim anlattığım kadar değil, öyle de kalmayacak.

Spartacus'ta genel olarak Roma'yı dize getiren gladyatörün hikayesini izleyeceğiz. Arena yılları, Roma ile savaşlarına tanık olacağız. Bir grup kölenin, büyük Roma İmparatorluğuna karşı gelişlerini ve çığ gibi büyüyüşlerini, bundan sonra nasıl dünyanın en büyük İmparatorluğuna böylesine büyük bir tehdit oluşturduklarını izleyeceğiz. İzlemediyseniz kesinlikle kaçmaz !
                                                                                                                                                                                                  





1. Foto
Andy Whitfield

2. Foto Liam McIntyre










Evet gelelim benim yorumuma. Tarihsel açıdan (bildiğim kadarıyla) mükemmel. Muhteşem bir ilk sezonun ardından yukarıda bahsettiğim Andy Whitfield'ın diziden ayrılması sonucunda verilen aradan sonra gelen Arenanın ilahları da çok güzeldi. Andy dönecek mi diye beklerken onsuz başlanacak 2. sezonda ise biraz ısınma sorunları yaşadık başlarda. Ama ısındık, dizi hala güzeldi, senaryo hala güzeldi. Özellikle neredeyse grafik derecedeki öldürme sahneleri vardı dizide. Hem kanlıydı hemde bakamayacağınız kadar kötü değildi (2007'deki 300 Spartalı filmindekiyle aynıydı, birazcık daha geliştirilmişti de diyebilirim) Bu yüzden daha da izlendi. Ateşli sevişme sahneleri, sekse o zamanlardaki bakış açısı. Dizide çekinme utanma olmaması, insanlar ne der diye düşünülmemesi çok daha güzeldi. Aldatmalar, cinayetler, ihanetler, arena, savaşlar ! Her şey muhteşemdi.

Benim favorim 1. sezon ve o sezonun finalidir. Ama dizinin 3. sezonunun öyle bir finali var ki... her şeyi kafanızdan siliyor. Gerçekten mükemmel başladı ve mükemmel bitti. Arada 1-2 sanki sezon doldurmak için yapılmış bölümler olsa da (1. sezonda yoktu) 2. sezon genelde öyle geçti, bir geçiş sezonu oldu. Yine de izlediğim en iyi dizilerdendir hala. Bir kaç diziyle bir tutarım ve asla ayırmam. Oyunculuklar muhteşemdi her şey muhteşemdi. Senaryo, yönetmen, oyunculuklar, set, ekip herşey.

Uzun lafın kısası izlediyseniz bir daha izlenir, hiç izlemediyseniz de çok büyük hata etmişsiniz diyebilirim. Baştan sona 4-5 kere arka arkaya izleyebilirim her bölümü... Spartacus efsanesine hazır olun... Karşınızda Spartacus !


Spartacus Blood and Sand Imdb Puanı : 8,6
Spartacus Gods of the Arena Imdb Puanı :8,7


Blood And Sand Fragman



Gods Of the Arena Fragman
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder